CNC spelautomater

Fler och fler vanliga CNC-verktygsmaskiner underlättar mejselprocesser, utökar tekniska möjligheter, särskilt inom enhetsproduktion, med låga implementeringskostnader. Även om tekniker som anses vara nischade fortfarande används i praktiken, har spridningen av numeriskt styrda maskiner resulterat i anpassningar av vissa tillverkningstekniker, där det är möjligt, när det gäller deras användning på CNC-maskiner, skriver Dr. Eng i MM Industrial Magazine. Radoslaw Morek.

Fler och fler vanliga CNC-verktygsmaskiner underlättar mejselprocesser, utökar tekniska möjligheter, särskilt inom enhetsproduktion, med låga implementeringskostnader. Även om tekniker som anses vara nischade fortfarande används i praktiken, har spridningen av numeriskt styrda maskiner resulterat i anpassningar av vissa tillverkningstekniker, där det är möjligt, när det gäller deras användning på CNC-maskiner, skriver Dr. Eng i MM Industrial Magazine. Radoslaw Morek.

Slottingprocessen sker främst på tekniska maskiner som kallas spelautomater. Denna typ av tillverkningsteknik används också vid bearbetning av kugghjul (slitsning med Maag-metoden eller Fellows-metoden). Den diskuterade bearbetningen använder även mejseltillbehör som kan användas på fräsmaskiner. En metod som används parallellt är hyvling - mejsling kännetecknas av att den utförs främst i vertikal riktning och på kortare sektioner. I varje bearbetningscykel går den in i och ut ur arbetsstyckets material. Varje gång penetrerar det materialet inte gradvis, utan med ett helt tvärsnitt av skärskiktet, vilket avsevärt - negativt - påverkar verktygsbladets hållbarhet. En annan nackdel med denna typ av bearbetning är förekomsten av returrörelse (tomgång), vilket minskar bearbetningseffektiviteten.
Ytor och bearbetningsparametrar
Spårning används för bearbetning av raka ytor, speciellt för att göra raka utvändiga och invändiga kilspår, samt för att underskära, fasa och skapa profilformer. Detta beror på det faktum att huvudrörelsen i denna process är en fram- och återgående rörelse som utförs cykliskt, vilket säkerställer kontinuitet i behandlingen.
Beroende på formen som bearbetas kan det vara nödvändigt att tillverka verktyg med specifik geometri och bladkontur. Idag tillåter de använda teknikerna till och med mejsling av spiralformade spår, men detta beror på kapaciteten hos styrsystemet för en given verktygsmaskin. Dessutom är denna typ av arbete i motsats till den klassiska definitionen av slitsning, som betonar bearbetningen av rätlinjiga ytor.
Bearbetningsparametrarna inkluderar tjockleken och bredden på det skurna lagret, matningshastighet, skärhastighet (arbets-) och tomgångshastighet (retur). Tjockleken på det skurna lagret är vanligtvis från 0,05 till 0,15 mm, beroende på vilken typ av material som bearbetas. I sin tur sträcker sig längden på den mejslade konturen vanligtvis från 2 till jämn 20 mm. Vid större hål som ska bearbetas rekommenderas att man utför spårning i två steg: grovbearbetning och finbearbetning. Det första steget vad gäller kvalitet (geometrisk noggrannhet, ytjämnhet) syftar till att bearbeta med högsta möjliga effektivitet.
Skärverktyg
Skärverktyget i spårningsprocessen är en eneglad kniv. Eftersom dess bredd måste motsvara den önskade bredden på spåret som ska göras, kan det betraktas som ett formningsverktyg. Fasning av plattornas hörn (0,1–0,2 × 45 grader) ökar deras livslängd jämfört med plattor med skarp kant. Kilspåren är gjord i flera omgångar av verktyget.
En eneggad kniv har ett relativt lågt pris, vilket gör mejsling ekonomiskt fördelaktigt vid enkel- och småsatstillverkning. I setet ingår hållare, skär och vald adapter (fyrkantig eller prismatisk) som även möjliggör klassisk användning i en slotmaskin. Adaptern gör att du kan montera verktyget i vinkel - i fyra lägen i 90 grader mot varandra.

Mångsidiga CNC-maskiner
Användningen av moderna CNC-fräs- och svarvmaskiner med lämpliga verktyg och teknisk utrustning möjliggör mejsling av kanaler för nycklar och splines (enkla eller samtidigt), i cylindriska och koniska hål (genomgående eller blinda), med eller utan avfasning vid basen. Nyckelaspekten här är användningen av matardrivningar för verktygsmaskiner: i fallet med en fräsmaskin i Z-axeln och i en svarv - i X-axeln.
Tidigare, i extrema fall, utfördes slitsning på en svarv med en blockerad huvuddrivspindel, och operatören utförde självständigt arbetsmatningen och tomgångsrörelsen (retur) av bakstycket med en mejselkniv. Modern utrustning möjliggör bearbetning av formade hål (t.ex. kvadratiska eller sexkantiga) samt spiraltänder. Bearbetning av formade hål liknar brytningsprocessen - med skillnaden att under brytningen utför verktyget en fullständig bearbetning i ett pass, och slitsning kräver flera upprepningar av cykeln.
CNC-maskiner blir allt vanligare, vilket gör mejselprocesser enklare och utökar tekniska möjligheter. I praktiken används fortfarande tekniker som vanligtvis anses vara nischade, men fler och fler traditionella tillverkningstekniker anpassas alltmer för att de ska kunna utföras på numeriskt styrda maskiner. Framtiden för denna typ av lösningar verkar intressant i samband med att STEP-NC-standarden utvecklas, som tjänar bl.a. för programmering av CNC-verktygsmaskiner.
Artikeln baserades på material, bland annat: Eurometal AB.

Publiceringsdatum: 20.10.2022